Co myślicie na temat opon Barum Bravuris 2 195/65R15 91 H ??? (znalazłem je w łodzi za 192zł z montażem)
Czy ktoś ma i jak się sprawują (przyczepność na mokrej i suchej nawierzchni)?
Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
A ja kupiłem Bridgestone er300 zobaczymy co z tego będzie.
Jutro zakładam choć wulkanizator mówi że jeszcze przejeżdżę 2 sezony ma moich Firestone tz200 co maja jakies 3-4mm
Ps. A jak inni użytkownicy, jeździcie na oponach do końca czy wymieniacie wcześniej??
Rozumiem, że przez sklep netcar.pl można śmiało brać?
jak najbardziej, brałem u nich yyyy, naprawdę już nie wiem ale na pewno kilka kompletów, raz był fakap, że przywieźli nie ten model (bardzo podobna nazwa), no ale to następnego dnia dostarczyli właściwy
Zamieszczone przez mikolaj93
Co myślicie na temat opon Barum Bravuris 2 195/65R15 91 H ??? (znalazłem je w łodzi za 192zł z montażem)
dzisiaj testowałem takie 195/50/15 w innym aucie, na suchym bardzo fajnie, na mokrym podobno nie są już takie dobre, myślę, że ok, jak na budżetówki
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
W poprzednim wózku (Punto) miałem Yokohama A drive, a to z powodu, że natrafiłem na ich dobrą cenę, a w testach wypadały super.
i taka sytuacja: lato 2007, autostrada A4 odcinek Gliwice - Katowice, deszcz leje jak z cebra, dosłownie maksymalne oberwanie chmury. Wycieraczki naparzają na maxa, wręcz nie nadążają ze zbieraniem wody. A jechać mogłem spokojnie 50 - 70 km/h podczas gdy niektórzy kierowcy wręcz zatrzymywali się na poboczu lub stawali pod wiaduktami. Oczywiście było kilku takich co pędzili 100 - 120...
Jeśli chodzi o jazdę na mokrym, podatność na aquaplaning i jazdę na suchym... były to super opony.
165/70/14 (pls... punto małe, ale aż takie najmniejsze nie jest :wink: )
ale racja: węższe mają mniejszą powierzchnię styku skutkiem czego mniej wody do odprowadzenia.
Moja opinia o Yokohamach opiera się na porównaniu ich z Michelin Energy (jeszcze nie Saver) - poprzednie, Fulda Diadem Linero i Matadorami (choć te chyba lepiej pominąć) w Skodzie Felicii. Wszystkie w podobnych rozmiarach.
Niespodziwanie wpadła mi kasa więc zmieniam swoje używki-zresztą będą na sprzedaż( Bridgestone Turanza ER30 205/55/16) i mam kilka do wyboru - mianowicie co kupic :
Fuldę odradzam...mam akurat dwa komplety (tz letni i zimowy) i jestem z nich średno zadowolony a z opon zimowych wogóle nie jestem zadowolony (słabe właściwości jezdne na śniegu, nie pewne zachowanie na lodzie) opony letnie dosyć głośne...nie czuję się pewnie na drodze...podsumowując Fuldy już nie kupię
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Najlepsze są Pirelli P7 - asymetryczne, wykonane z dwóch rodzajów mieszanki. Bardzo dobre na suchym i fantastyczne na mokrym. Co ciekawe mają też dobrą długowieczność. Zdecydowany zwycięzca niezbyt odległego testu ADAC. Mam takie na Superbie. Zakręty idzie jak gokart (duża poprawa po poprzednich oponach) i zero piszczenia.
Ostatnio kupiłem gazetkę "Auto Świat". Był tam test opon w rozmiarze 185/60 R15. Zdecydowanie wygrał Dunlop Fastresponse, drugi był Continental PremiumContact2 a trzeci Kumho Ecsta. Dla mnie najważniejszą wartością jest odprowadzanie wody z naszych dziurawych dróg i wg tego tygodnika Dunlop i Continental wypadają najlepiej. Osobiście szukam rozmiaru 195/65 R15. Ceny Dunlopa i Continentala na Alledrogo.pl zaczynają się od ok 200zł/szt, a na opony.com w granicach 230zł przy czym tam chyba jest gratis wysyłka.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców...
Co użytkownik to opinia. Każdy swoje chwali, jedno jest pewne w każdej kategorii cenowej jest kilku faworytów, zdecydowana większość jeździ "normalnie" i nie zauważy różnicy między Barumem a Michelinem ale odczuje ją w kieszeni. Inni, schizole jak ja, szukają opony która będzie się kleić jak głupia do asfaltu a że szybciej się zużyje, trudno, skoro się klei musi się zużyć. Inny będzie cenił to że na oponie przelata pierdylion kilometrów.
W temacie opon już tyle zostało powiedziane, niekiedy wielokrotnie że czasem warto przeczytać to co już zostało napisane ale nie każdemu się chce przeglądać 30 stron wątku.
Od siebie mogę dodać dwa słowa, krótko odnośnie Potenzy RE050A w rozmiarze 205/55R16, po przesiadce z Dunlopów SP sport 2000E zauważyłem kolosalną poprawę jeżeli chodzi o przyczepność na mokrym, wilgotne rondo pod Auchan we Wrocku (to mniejsze) na wewnętrznym pasie ok 60km/h i trzyma. Dunlop wylatywał już przy ok 50km/h a Potenza dalej trzyma. Na suchym jedynie subiektywne odczucia ale szybkość reakcji i trzymanie boczne bez porównania lepsze niż na Dunlopach. W Niedzielę przetestuję oponki być może na niskich łąkach. To tyle po przejechaniu około 500km.
Decyzja podjęta, zdecydowałem sie na Bridgestony Turanza ER300 91H- najlepszy wybór u mnie we"wsi" cena z założenem i wyważeniem 280pln. Dzwoniłem w kilka punktów i w wiekszosci cena ponad 320pln tak samo z googyearami ale z indeksem V , np. Kleber Dynamix 3 cena 270 wiec uważam ,że marka Bridgestone do czegoś zobowiązuje, mam nadzieję , że sie nie zawiodę.
To jeszcze pytanko. Czy jeżeli Uniroyale w tym roku wypadły całkiem sensownie w teście ADAC ale w rozmiarze 185 to mogę przyjąć, ze 205 będą tak samo dobre?
Chodzi o RainExperty.
To jeszcze pytanko. Czy jeżeli Uniroyale w tym roku wypadły całkiem sensownie w teście ADAC ale w rozmiarze 185 to mogę przyjąć, ze 205 będą tak samo dobre?
Chodzi o RainExperty.
PODOBNO można to przenosić na rozmiar w górę i w dół, ale rainsport2 wypadły nieźle w 205...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz